Etsintäkuulutus!

Mitä etsimme?

30 birmaa testattavaksi MyCatDNA-testiin

MyCatDNA-testi?

MyCatDNA on testi, joka tutkii kissasta yli 40 erilaista sairautta, lukuisia eri ominaisuuksia kuten turkkien väritys, veriryhmät, valkolaikkugeeni ja muita ominaisuuksia. Tärkeimpänä ominaisuutena testi kertoo rodumme monimuotoisuudesta, josta saamme tietoa, mikäli näytteitä on otettu vähintään 30 birmasta. Lisätietoa testistä löydät kotisivuiltamme, Pyhä Birma -lehdestä 4/2018 ja MyCatDNA-testin sivuilta.

Miten?

Lähetä viestiä osoitteeseen: johanna.karjalainen[at]birma.fi birmasta/birmoista joista sitoudut ottamaan näytteet, jos birmasi valitaan testiryhmään. Kirjoita viestiin birman virallinen nimi ja omat yhteystietosi.
Terveystyöryhmä koordinoi testattavien kissojen valintaa, jotta saadaan mahdollisimman edustavasti kissoja testattua. Hyviä ehdokkaita ovat esimerkiksi vanhemmat kissat, joiden linjoja on Suomessa käytetty jalostuksessa sekä kissat, joiden taustalla on Suomessa käytettyjä tuonteja (erityisesti näistä jälkeläisiä alenevassa polvessa). Kissan itse ei tarvitse olla jalostuskissa.

Itse testit tilataan Genoscoper Oy:lta, joka toimittaa näytteenottovälineet. Näytteet otetaan poskisolunäytteenä ja ne voi ottaa itse kotona.

Milloin?

Testattavia birmoja voi ilmoittaa aina tammikuun loppuun asti.
Ilmoittaumisajan päätyttyä terveystyöryhmä tekee valinnat ja ilmoittaa niistä valituille. Facebookiin avataan oma ryhmäsivu, jossa omistajat voivat keskustella vapaasti testiin liittyvistä asioista.

Miksi?

Tämän hetkisen tiedon valossa birmojen geneettinen monimuotoisuus on alhaisempi kuin muilla kissaroduilla ja sisäsiitos aste on keskimääräistä korkeampi. MyCatDNA-testin avulla saamme nyt luotettavaa tietoa rodumme monimuotoisuuden tilanteesta ja mahdollisia uusia näkökantoja siihen mitenkä edistää rodumme terveyttä ja tulevaisuutta. Testi kertoo myös selkeästi siitä, onko esimerkiksi tuontikissalla ollut toivottua vaikutusta rodun geenipoolin parantamiseksi. Tämä testi on oiva työkalu kasvattajille ja me haluamme yhdistyksenä olla tukemassa kasvattajiemme työtä rodumme eteen.

Hinta?

Normaalisti testin hinta 99€/testi, mutta mikäli saamme 30 testattavaa birmaa on testin hinta 59,20€/testi. Hintaa laskee Genoscoperin antama alennus (-20%) ja Pyhä Birman ry myöntämä alennus 20€/testi.
Genoscoperin alennuksen saa testin tilaushetkellä. Yhdistyksen myöntämä tuki maksetaan takautuvasti, kun tuloksesta toimitetaan kopio yhdistykselle. Tulos tulee merkitä myös Genoscoperin tulossivulle julkiseksi.
Huomio: Enemmän kuin 30 birmaa voidaan testata, mutta yhdistyksen tuki maksetaan vain 30 valitulle birmalle.