Kissojen geenitutkimusprojekti (Hannes Lohi)

Tarkistettu 9.9.2017

Kissojen geenitutkimus, on nytkähtänyt hurjasti eteenpäin ja näytteitä otetaan edelleen vastaan. Tarkoituksena on tutkia kissojen geenejä ja saada geenitestit mahdollisimman monille sairauksille ja muille ominaisuuksille. Birmoilla erityisiä kiinnostuksen kohteita tulevat olemaan varmaan ainakin FIP, sydän- ja anaalirauhasongelmat. Vastaava tutkimus koirilla on ollut menossa jo jonkin aikaa, lisätietoja osoitteesta www.koirangeenit.fi.

Sitä mukaa kun käytte kissojenne kanssa eläinlääkärissä, kannattaa samalla varata aikaa verinäytteen ottamiselle, jotta tutkimus saadaan käytiin. Kaikki näytteet ovat tärkeitä, mutta erityisen tärkeää on saada näytteitä sairaista kissoista sekä niiden terveistä lähisukulaisista, yli kymmenvuotiaista terveistä kissoista ja tietenkin siitokseen käytetyistä kissoista. Kiireellisiä näytteenottokohteita ovat vanhat tai kohtalokkaasti sairaat kissat, tosin kuoleman jälkeen voidaan toimittaa verinäytteen sijaan kudosnäyte.

Ohjeet näytteidenotosta ovat ohessa, samoin sieltä löytyy lomake, joka pitäisi täyttää mahdollisimman huolellisesti kissan terveystilanteesta. Esimerkiksi jos kissalla on epilepsia, mutta sitä ei merkitä lomakkeeseen, ei tutkija osaa epilepsian geeniä näytteestä etsiä.