Legenda ja historiaa

doodlebugit

Legenda

Himalajan vuoristoissa oli Lao-Tsun temppeli, jossa palvottiin kultaista, safiirisilmäistä Tsun Kyan-Kse jumalatarta. Temppelissä asui vanha pääpappi Kittha Mun-Ha , ja hänellä oli valkoinen kissa nimeltä Sinh . Temppelialueella oli muitakin kissoja, kaikki valkoturkkisia ja keltasilmäisiä. Eräänä yönä temppeliin hyökättiin ja pääpappi sai surmansa. Muut papit rukoilivat jumalattarelta apua. Pääpapin kissa Sinh asettui kuolleen isäntänsä ruumiin päälle ja käänsi katseensa kohti jumalatarta. Pian kissan turkki sai kullanhohtoisen värin ja kissan silmät muuttuivat safiirinsinisiksi, aivan kuin jumalattarella. Kissan kasvot, korvat, jalat sekä häntä saivat Burman hedelmällisen maan värityksen. Ainoastaan tassut, jotka koskettivat kuollutta ylipappia säilyivät valkoisina, puhtauden ja hyvyyden värisinä. Papit onnistuivat puolustautumaan ja ajoivat vihollisen menestyksekkäästi pois. Myös muut temppelin kissat saivat Sinhin värityksen. Näin syntyi taru pyhä birman valkoisista tassuista.

Taru kertoo myös, että aina kun pyhä kissa kuolee, vie se kuolleen papin sielun ikuisuuteen. Sinh jäi uskollisesti kuolleen isäntänsä päälle, kunnes se menehtyi – ja vei isäntänsä sielun paratiisiin.

Historiaa

Aivan tarkkaa tietoa ei ole siitä, koska pyhä birma saapui Eurooppaan. Eri lähteiden mukaan birma kulkeutui Eurooppaan, tarkemmin Ranskaan, Kaukoidästä 1900-luvun alkupuolella. Kaksi kantayksilöä tuotiin laivalla. Uroksen kerrotaan menehtyneen matkalla ja naaraan (Sita) saaneen pennun. Alussa kasvatustyössä on käytetty muita rotuja (esimerkiksi siamilainen), jotta rotu on saatu säilymään. Ranskasta rotu levisi 30-luvulla Saksaan, mutta toinen maailmansota lähes tuhosi birmakannan. Toisen maailmansodan jälkeen rotu lähti hitaasti elpymään, apuna käytettiin jälleen roturisteyksiä.

Suomeen ensimmäiset birmat tulivat vuonna 1970 Ruotsista. Vaikka rotu on alusta alkaen ollut Suomessa hyvin suosittu ja kysytty, on rodun kehitys ollut hidas. Pyhien birmojen määrä on kuitenkin lisääntynyt tasaisen varmasti ja vuosina 2001 ja 2002 birma olikin Suomen suosituin kissarotu. Vuonna 2003-2006 birma sijoittui hienosti toiselle sijalle rekisteröinneissä. Tänä päivänä pyhä birma on vakiinnuttanut suosionsa.

Vuonna 2010 tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun ensimmäiset pyhän birman kissat saapuivat Suomeen. Juhlavuoden tapahtumista on kerrottu täällä. Lisää pyhän birman historiasta erityisesti Suomessa on mahdollista lukea Helena Takarin artikkelista Pyhä birma 40 vuotta Suomessa.

Muita mahdollisia lähteitä ovat:

Alwyn Hill – The Secrets of Sacred Cat of Burma
Vivienne Smith – The Birman Cat worldwide
Internetissä: Pawpeds – The PawAcademy, Birman history